image

Abdominoplastia

Abdominoplastia este o intervenție chirurgicală care permite «reîntinderea» pielii abdomenului prin îndepărtarea unei părți din țesutul grăsos subcutanat, precum și pielea excedentară și/sau lezată (vergeturi, cicatrici inestetice).

În anumite circumstanțe procedura poate fi asociată cu repunerea în tensiune a mușchilor peretelui abdominal (atunci când există o «diastază» a mușchilor drepți abdominali) și/sau cu lipoaspirația anumitor zone ale peretelui abdominal.

În urma intervenției chirurgicale abdomenul va fi mai ferm, mai plat și mai frumos din punct de vedere estetic.

Abdominoplastia NU reprezintă un tratament pentru slăbit, intervenția chirurgicală fiind recomandată numai după ce pacientul a ajuns la greutatea dorită și aceasta este stabilă.

Principalele motive pentru care pacienții recurg la acest procedeu de chirurgie estetică sunt: prezența unui exces tegumentar la nivelul abdomenului la persoane care au pierdut în greutate (fie în urma unor tratamente dietetice și/sau sport, fie secundar unei intervenții de chirurgie bariatrica), exces tegumentar și/sau vergeturi la nivelul abdomenului secundar sarcinii, mușchi abdominali slăbiți, cu diastază (secundar unor intervenții chirurgicale sau sarcinii), abdomen deformat care deranjează din punct de vedere estetic.

În cadrul consultației de chirurgie estetică

Vom discuta despre ceea ce vă nemulțumește legat de abdomenul dumneavoastră (exces cutanat, vergeturi, formă, asimetrie) și ne veți spune cum ați dori să devină abdomenul dumneavoastră.

Medicul va realiza un examen clinic general și local la nivelul abdomenului și va reține aspectele clinice legate de dimensiunea, formă și calitatea țesuturilor abdomenului dumneavoastră (piele, grăsime, musculatura, vergeturi, cicatrici).

Ulterior vom prezenta pacientului posibilitățile reale pentru îndeplinirea doleanțelor, ținând cont de aspectele referitoare la estetica și funcția peretelui abdominal.

Vom analiza metodele chirurgicale indicate, specifice fiecărui pacient în parte, și vom vorbi despre riscurile și complicațiile care pot să apară.

La sfârșitul consultației pacientul va putea să aibă o viziune clară despre starea actuală și posibilitățile chirurgicale în ceea ce privește atingerea obiectivelor dorite. Împreună cu medicul estetician se va stabili dacă este un candidat potrivit pentru operația de abdominoplastie.

Înainte de intervenția chirurgicală

Medicul va recomanda efectuarea unui set de analize medicale de sânge (uzuale dar și specifice fiecărui caz în parte, dacă este necesar), efectuarea unor investigații imagistice (ecografie abdominală), a unui consult preanestezic și eventuale investigații paraclinice suplimentare, dacă este necesar.

Înainte de operație se va întrerupe administrarea unor medicamente sau substanțe care influențează coagularea sângelui. Se va reevalua starea generală și locală a pacientului, obiectivele, tehnică utilizată și se va semna consimțământul.

Intervenția chirurgicală de abdominoplastie

Operația se realizează în anestezie generală, medicul anestezist fiind cel care asigură anestezia și monitorizarea pacientului în timpul intervenției chirurgicale. Operația de abdominoplastie constă în excizia unui fuzou de piele și țesut grăsos situat între ombilic și pubis, în totalitate sau parțial, în funcție de un desen adaptat leziunilor.

Pielea suprajacentă, sănătoasă, situată deasupra ombilicului, va fi întinsă înspre inferior în așa manieră încât va reconstitui peretele abdominal cu o piele de bună calitate.

Ombilicul va fi conservat și reamplasat în poziție normală printr-o incizie realizată la nivelul pielii repozitionate. Abdominoplastia lasă întotdeauna cicatrici mai mult sau mai puțin vizibile, în funcție de importanța și localizarea pielii lezate ce necesită ablație. Cel mai frecvent această cicatrice este situată la nivelul marginii superioare a părului pubian și urcă spre pliurile inghinale.

Lungimea ei este în mare parte previzibilă înainte de intervenția chirurgicală iar pacientul va fi clar informat de prezența acesteia. De altfel, acesta este unul dintre principalele inconveniente ce trebuie asumate. În principiu cicatricea va fi cu atât mai lungă cu cât cantitatea de țesut excizat este mai consistentă.

În cele mai multe cazuri se indică drenajul cu tuburi de dren, care sunt suprimate în zilele ce urmează intervenției chirurgicale. Durata intervenției chirurgicale variază între două și patru ore, în cazurile complexe sau dacă se efectuează proceduri suplimentare (liposucție, cură diastază drepți abdominali).

După intervenția chirurgicală de abdominoplastie

Ulterior intervenției se vor aplica pansamente pentru o perioadă de două săptămâni. Medicul va indica purtarea unei centuri abdominale specifice intervențiilor de abdominoplastie, pentru o perioadă de o lună postoperator. Durerile sunt variabile, dar de regulă sunt suportabile cu un tratament adaptat, de obicei sub formă de tensiune și de strângere abdominală.

Este necesar ca pacientul să prevadă o perioadă de convalescență de două până la patru săptămâni. Cicatricile abdominale sunt frecvent roșiatice în primele două-trei luni, dar în decursul unui an se vor estompa. Se recomandă evitarea expunerii cicatricilor la soare și UV mai ales în primele trei luni. Medicul va recomanda evitarea efortului fizic intens și activități fizice reduse în prima săptămână. Ulterior activitățile vor fi reluate treptat, conform indicațiilor medicului, care va oferi și indicații în ceea ce privește îngrijirea locală și generală.

Cu toate că intervenția chirurgicală este complexă și îngrijirile postoperatorii necesită atenție deosebită, rezultatele pe termen lung sunt foarte satisfăcătoare.

Mai multe informații legate de operație și recomandări postoperatorii veți primi în timpul consultației cu domnul Dr. Filip Claudiu.

Despre Dr. Claudiu Filip

Medic specialist în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă ce a studiat și practicat în Franța, Martinique; reîntors apoi în țară unde își continuă și în prezent activitatea.

Citește mai mult ...
image

Chirurgia sânului

Intervenții chirugicale efectuate cu o deosebită atenție asupra formei și funcției sânului.

image

Chirurgia feței

Printre tipurile de intervenții efectuate la față se numără rinoplastia, otoplastia și blefaroplastia.

image

Chirurgia abdomenului

Procedurile efectuate vor face abdomenul mai ferm, mai plat și mai frumos din punct de vedere estetic.

image

Proceduri cosmetice

Tehnici non-chirurgicale de prevenire a îmbătrânirii cu ajutorul unor materiale injectabile.