Transpirația excesivă - hiperhidroza și tratamentul ei
Transpirația excesivă sau hiperhidroza reprezintă un răspuns anormal, exagerat, al glandelor sudoripare, ce determină creșterea cantității de transpirație.
Hiperhidroza poate să apară la nivelul regiunilor axilare, la nivelul palmelor sau al plantelor. Atunci când transpirația excesivă este prezentă la nivelul axilelor aceasta devine extrem de neplăcută pentru pacient, axilele fiind în permanență umede, pătând hainele. Ea poate fi asociată cu mirosul neplăcut datorită colonizării bacteriene din regiunea tegumentară respectivă.
Persoanele ce prezintă hipersudorație sunt extrem de conștiente de problema pe care o au și încearcă să o ascundă sau să o controleze, de cele mai multe ori devenind stresați de acest aspect. Stresul, la rândul său, prin mecanisme neurovegetative, stimulează glandele sudoripare, iar ele determină transpirația să fie și mai abundentă. Se ajunge la un cerc vicios care poate duce la stări de anxietate, chiar depresie.
Tratamentul hiperhidrozei
Există mai multe tipuri de tratament pentru transpirația excesivă. Dintre acestea, o metodă eficientă este blocarea glandelor sudoripare dintr-o anumită regiune prin injectarea locală a toxinei botulinice.
Prin acest procedeu ne adresăm doar zonei afectate, de cele mai multe ori aceasta fiind regiunea axilară. Injectarea nu influențează homeostazia echilibrului intern al organismului și nu modifică transpirația în alte zone ale corpului.
Efectul tratamentului este local și temporar. Procedura este minim-invazivă, nu este dureroasă și se efectuează în cabinetul medical, fără să fie nevoie de spitalizare.
Procedura constă în injectarea la nivelul pielii afectate a soluției de toxină botulinică. Efectele tratamentului apar la un interval de câteva zile de la injectare și se mențin de la câteva luni, până la un an.
De aceea, se recomandă ca tratamentul să fie făcut o dată pe an.
Mai multe informații despre procedură și recomandări veți primi în timpul consultației cu domnul Dr. Filip Claudiu, medic primar chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă.