Reconstrucția mamară post mastectomie pentru cancer de sân
Cancerul de sân este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer în România, dar care poate fi tratat eficient dacă este descoperit în stadiu incipient. Principala metodă de tratament este reprezentată de mastectomie, adică înlăturarea chirurgicală a glandei mamare. Mastectomia este o intervenție chirurgicală cu un impact psihologic important asupra pacientelor. De multe ori duce la dificultăți în integrarea socială și familială, pentru că pacientele se pot simți lipsite de feminitate, deseori își pierd încrederea și cad în depresie.
Reconstrucția mamară
Reconstrucția mamară face parte integrantă din tratamentul complex al cancerului de sân. Aceasta este o intervenție chirurgicală prin care se dorește refacerea cât mai naturală a volumului, formei și consistenței sânului pierdut secundar mastectomiei. Reconstrucția de sân poate fi realizată în același timp operator cu mastectomia - reconstrucție imediată - sau poate avea loc la un interval de timp variabil de momentul mastectomiei (reconstrucție secundară).
Reconstrucția imediată sau întârziată
Indicația pentru reconstrucția imediată sau întârziată depinde de mai mulți factori: stadiul bolii, necesitatea radioterapiei, dorința pacientei etc. Sunt descrise mai multe tipuri de intervenții chirurgicale pentru reconstrucția sânului: cu implant mamar, cu expandere speciale, cu mușchi de la nivelul spatelui sau ai abdomenului. Chirurgul poate opta și pentru tehnici combinate, atunci când decide să utilizeze implant mamar și lambouri musculare.
Prin dezvoltarea tehnicilor moderne de microchirurgie, în țările vestice se practică tot mai mult reconstrucția sânului prin lambouri libere, DIEP fiind cel mai utilizat. Procedura constă în recoltarea tegumentelor și a grăsimii de la nivelul abdomenului inferior, disecția vaselor de sânge din artera epigastrică inferioară, care le hrănesc (numite vase perforante), și transplantarea lor la nivelul toracelui. Se procedează apoi la refacerea circulației sângelui în țesutul transplantat, prin microanastomoze vasculare pe vase de 1,5-2 mm, realizate cu ajutorul microscopului operator la nivelul vaselor mamare interne de la nivelul toracelui.
Reconstrucția sânului cu lambou DIEP
Această tehnică prezintă anumite avantaje: nu utilizează un material străin pacientei (implant mamar), deci nu va exista nicio reacție de corp străin, nicio contracție capsulară, nu se cheltuie bani pentru implant, nu se sacrifică niciun mușchi precum în cazul reconstrucțiilor cu mușchi de la spate sau abdomen. Consistența este cea mai apropiată de cea a sânului real, rezultatul fiind net superior comparativ cu reconstrucțiile ce utilizează mușchi sau implant. Prin reconstrucția cu lambou DIEP se obține un rezultat definitiv, natural, care se integrează perfect. Este vorba de fapt de un autotransplant.
Deși este una din cele mai bune tehnici de reconstrucție de sân, aceasta prezintă și inconveniente, cum ar fi: chirurgul trebuie să aibă o experiență deosebită în tehnici de microchirurgie, este o operație de lungă durată, necesită instrumente speciale de microchirurgie, microscop operator și fire speciale. În plus, poate apărea necroza parțială sau chiar totală a lamboului în caz de tromboză a vaselor. Nu în ultimul rând, este nevoie de o echipă capabilă să facă față unor evenimente intra și postoperatorii. Reconstrucția sânului implică și reconstrucția areolei și mamelonului, care va avea loc într-un timp operator ulterior. De asemenea, poate fi necesară și o eventuală simetrizare.
Studiile efectuate în țările vestice au demonstrat faptul că pacientele care au beneficiat de reconstrucție de sân au o imagine de sine mult îmbunătățită, acest lucru ducând la o reintegrare socială mult mai bună.