Despre injectarea cu acid hialuronic (riduri, buze, volumetrie facială)
Odată cu cererea din ce în ce mai mare pentru tehnicile «ușoare» de medicină estetică non-chirurgicale, cu scopul de a lupta împotriva îmbătrânirii, numărul și calitatea materialelor injectabile a evoluat considerabil în ultimii ani și utilizarea lor a devenit foarte frecventă.
În 1934 a fost descoperit acidul hialuronic. Proprietățile excepționale ale acestei molecule a determinat utilizarea sa în numeroase specialități medicale: ORL, oftalmologie, urologie și pentru a ajuta cicatrizarea unor plăgi.
Din 1996 acestă moleculă a fost utilizată ca substanță de umplere cu scop estetic iar în ultimii zece ani a revoluționat total modul de tratament al îmbătrânirii cutanate. Evoluția produselor, multiplicarea lor și progresele tehnice de injectare au făcut ca acesta să devină un punct pivot în terapia estetică de umplere, restaurare a volumului și revitalizare.
Acidul hialuronic este considerat ca produsul de referință utilizat în medicina de rejuvenare volumetrică datorită:
- Vechimii sale - utilizat încă din 1994
- Durata sa insitu, variabilă de la 8 la 24 luni injectările au o durată suficient de lungă pentru a fi eficace și caracterul lor tranzitoriu permite supravegherea îmbătrânirii
- Absența specificității tisulare, deci biocompatibil. Testele de toleranță înainte de injectare nu sunt astfel necesare(doar pentru anumite terenuri speciale)
- Caracterul său în întregime biodegradabil
- Modul de utilizare, el nu necesită preparare
- Întinderea gamei de utilizare: același produs poate fi utilizat sub diferite forme adaptate diferitelor tipuri de îmbătrânire
- Rezultatele sunt imediate
Efectele secundare sunt minime și apar doar în situații excepționale. Posibilitatea de a injecta sub diferite forme permite utilizarea mai bună a calităților:
- Hidratantă și revitalizantă în mezoterapie
- Corecția ridurilor superficiale
- Corecția ridurilor profunde
- Volumetrie
O ședință de injectare poate fi realizată independent, dar poate și să se facă în completarea tehnicilor medicochirurgicale de rejuvenare mai radicale, cum ar fi peeling, laser, dermabraziune, blefaroplastie superioară, inferioară, lifting, etc. Ele pot de asemenea să fie făcute în paralel cu toxina botulinică, pentru a diminua tonusul anumitor mușchi responsabili de apariția ridurilor.
Obiective
O injectare de acid hialuronic își propune ca printr-o metodă simplă și rapidă să atenueze anumite semne de îmbătrânire sau disgrație prezente la nivelul feței, reumplând sau dând volum acolo unde este necesar.
Corecțiile cele mai frecvent efectuate pot fi împărțite în patru categorii:
- Șanțuri - șanțul nazogenian (de la aripa nasului la colțul gurii), pliu labiomentonier
- Riduri - frontale (între sprâncene), la colțul ochilor, obraji, menton, în jurul gurii
- Buze - redesenarea conturului și îngroșarea acestora, dacă ele sunt prea fine, sau pentru a le face mai voluminoase
Depresiuni sau lipse de volum : pomeți, menton , contur mandibulă, obraji, nas, fose temporale, sechele cicatriciale (acnee, varicele, traumatisme). În mod normal aceste imperfecțiuni nu vor dispărea complet, dar vor fi considerabil atenuate prin injectare. Perenitatea corecției este variabilă în funcție de tipul de acid hialuronic și pacient, dar corecția nu este decât temporară și tratamentul trebuie înnoit pentru a întreține sau a îmbunătăți rezultatul.
Injectările pot fi practicate atât la femei cât și la bărbați și pot fi efectuate de la vârstă de 30-35 ani. Cu toate acestea ele sunt realizate uneori mult mai precoce, atunci când problemele locale nu sunt legate de vârstă (buze, pomeți).
Principii
Principiul de bază constă în a injecta produsul în grosimea pielii sau mai profund, pentru a atenua anumite riduri sau depresiuni ale feței sau pentru a reda volum acolo unde acesta este dorit.
Există azi pe piață un număr mare de tipuri de acid hialuronic. Aceste produse diferă prin vâscozitate, ceea ce determină caracterul lor mai mult sau mai puțin volumator. Dintre cele mai utilizate de către noi sunt : Juvederm, Voluma, Volift, Volbela, Teosyal.
În caz de corecție volumetrică importantă sau la paciente alergice trebuie să luați în discuție împreună cu medicul dumneavoastră posibilitatea injectării de grăsime autoloagă (lipofilling).
Înainte de injectare
O anamneză precisă va fi realizată înainte de injectare, pentru a descoperi eventuale contraindicații:
- Hipersensibilitate cunoscută la acid hialuronic
- Femei însărcinate sau în perioada de alăptare
- Anamneza trebuie de asemenea să deceleze anumite elemente care implică o anumită prudență (ex: herpes pentru injectările labiale sau peribucale) sau a preciza natura precedentelor injectări, pentru a putea evita anumite asocieri periculoase de produse pe același loc.
Medicamentele pe bază de aspirină sau antiinflamatoare trebuie evitate cu trei zile înainte de injectare. Este preferabil să nu se consume alcool și să se evite expunerile la soare cu o zi înainte de ziua ședinței de injectare. Un examen clinic atent făcut în poziție șezândă este confruntat cu cererile și așteptările pacientei, pentru a se preciza apoi ce este realizabil și ce este iluzoriu.
Anestezia
Injectările pot fi practicate fără anestezie. De altfel numeroase produse sunt furnizate în asociere cu un anestezic local în seringă.
Pentru anumite produse mai dureroase sau pentru anumiți pacienți mai sensibili - sau zone mai sensibile (buze sau peribucal) - putem utiliza una din metodele următoare:
- Crema EMLA aplicată în strat gros pe zonele tratate cu aproximativ o jumătate de oră înaintea injectării. Ea permite diminuarea senzației de durere la suprafață
- Anestezie locală: obținută prin injectarea unui produs anestezic la începutul ședinței, ea ducând la insensibilitate totală
- Injectarea
- Zona de tratament este dezinfectată înainte de injectare
- Injectările se fac folosind ace sau microcanule
În funcție de numărul zonelor tratate, de amploarea ameliorărilor aduse și de necesitatea unei eventuale anestezii, ședința de injectare poate dura de la 10 minute la o oră.
În practică există mai multe tehnici de injectare care pot fi adaptate fiecărui caz în parte pentru a obține cele mai bune rezultate.
Tratamentul este frecvent realizat în mai multe straturi suprapuse pentru a obține rezultatul optimal. Cantitatea de produs necesară este extrem de variabilă în funcție de numeroși parametri. După injectare medicul va masa bine regiunile tratate pentru a optimiza uniformitatea corecției.
În anumite cazuri este preferabil să se aibă în vedere încă de la început o ședință de retuș după câteva zile sau câteva săptămâni, înainte de a discuta despre rezultatul final.
Atunci când mai multe zone sunt tratate în aceeași ședință rezultatele sunt:
- Mai vizibile (rejuvenare globală)
- Mai armonioase
- Fața va fi mai echilibrată pe parcursul rezorbției produselor injectate
Indicații
Indicațiile cele mai obișnuite pentru injectări cu acid hialuronic sunt:
- Ridurile, șanțurile de la nivelul feței și gâtului
- Buzele pe care le putem redesena, îngroșa sau putem să le redăm mai voluminoase
- Depresiuni sau pierderi de volum la nivelul feței legate de înaintarea în vârstă
Alte indicații:
- Anumite anomalii morfologice moderate (menton înfundat, insuficientă proiecție a pomeților sau frunții, iregularități nazale etc.)
- Defecte cutanate (sechele cicatriciale, cicatrici subdenivelate și neregulate)
- Deformări sau mici insuficiențe de volum ale corpului
După injectare
În primele șase ore este bine să rămâneți calmi, să vă odihniți și să va abțineți de la orice efort violent. Este de asemenea de preferat, atât cât este posibil, a evita să evitați mobilizarea feței (fără mimică, fără surâs larg, vorbit mai puțin).
Pentru câteva zile este preferabil să evitați alcoolul, aspirina, antiinflamatoarele și expunerea zonelor tratate la temperaturi înalte (soare, UV, saună). Imediat după injectare poate apărea edemul (umflarea) și o roșeață cutanată de importanță foarte variabilă, în funcție de produs și de individ, dar care rămân de obicei moderate (nu este interzisă reîntoarcerea la viață socio-profesională). Acestea dispar în una-trei zile.
La nivelul buzelor edemul este mai pronunțat și poate dura până la o săptămână. Mai rar putem observa în timpul primelor zile la nivelul punctelor de injectare o anumită sensibilitate a pielii, prurit sau o paloare cutanată, o hiperpigmentație sau mici echimoze.
Trebuie amintit faptul că în primele zile pot exista câteva iregularități temporare legate de repartiția inomogenă a edemului, de unde și aspectul de hipercorecție, care va dispărea progresiv.
Rezultate
Un interval de câteva zile este necesar pentru a putea judeca rezultatul definitiv. Acest interval de timp este necesar pentru ca produsul să fie bine integrat și ca edemul secundar injectării să dispară, iar țesuturile să-și regăsească suplețea. Rezultatul imediat secundar tratamenului nu este astfel rezultatul final.
Trebuie menționat că injectarile cu acid hialuronic, spre deosebire de injectările de toxină botulinică, nu afectează mobilitatea mușchilor feței, deci nu reduc expresia feței.
În mod normal imperfecțiunile tratate sunt net atenuate prin injectare, însă nu dispar și nu vor dispărea niciodată complet. Anumite zone sunt dificil de tratat și anumite riduri profunde și vechi nu pot fi șterse prin injectare, însă pot fi considerabil atenuate.
Scopul injectării este de a aduce o ameliorare și nu acela de a aduce perfecțiunea. Dacă doleanțele dumneavoastră vor fi realiste, rezultatul obținut ar trebui să vă aducă o mare satisfacție.
Corecția fiind una temporară, pentru menținerea rezultatelor este necesară reîmprospătarea tratamentului după un anumit interval de timp (variabil în funcție de zonă), în funcție de produsul injectat și particularități care țin de persoana injectată.
Ca și orice act medical, injectarea de acid hialuronic implică un număr de riscuri și de complicații.
Alegerea unui chirurg care prezintă pregătirea necesară și stăpânește cunoștințele tehnicii de injectare vă limitează expunerea la riscuri prin injectare de acid hialuronic, care de altfel este remarcabil tolerat de țesutul uman.
Cu toate acestea un număr de reacții pot însă să fie observate:
- Reacții locale postinjectare: edem, roșeață, paloare, iregularități, sensibilitate, echimoze. Aceste reacții sunt temporare.
- O erupție herpetică la persoanele predispuse.
- Reacție inflamatorie acută sau cronică: posibilă după injectări secundare într-o zonă care a fost anterior injectată cu alte produse, în special nonresorbabile.
Granuloame: rare de obicei. Este complicația cea mai clasică. Este vorba de mici noduli îndurați, mai mult sau mai puțin sensibili, perceptibili la atingere, uneori vizibili și inestetici. Aceste granuloame corespund unei reacții inflamatorii locale, care poate evolua în pusee. Ele pot apărea la câteva zile sau săptămâni după injectare. Majoritatea sunt spontan regresive după câteva săptămâni.
Complicații rare: roșeață persistentă mai multe săptămâni, abces sau necroză cutanata localizată la nivelul punctelor de injectare.
Datorită calităților fizico-chimice și toleranței sale incomparabile, acidul hialuronic ocupă un loc preponderent, momentan incontestabil, nu numai ca produs de umplere, ci și în domeniul restaurării volumelor și a hidratării.
Mai multe informații legate de intervenție veți primi în timpul consultației cu domnul Dr. Filip Claudiu.