Blefaroplastia - chirurgia estetică a pleoapelor
Chirurgia cosmetică a pleoapelor, numită și blefaroplastie sau rejuvenarea pleoapelor, este o intervenție chirurgicală ce îmbunătățește aspectul pleoapelor superioare, al pleoapelor inferioare sau al amândurora. Blefaroplastia poate fi efectuată individual sau poate fi asociată cu o altă intervenție de chirurgie estetică a feței (lifting frontal, lifting temporal, lifting cervico-facial) sau chiar cu o terapie medico-chirurgicală (laser, peeling, dermabraziune).
Intervenția își propune să reducă semnele de îmbătrânire de la nivelul pleoapelor și se adresează persoanelor care au:
- Exces de piele ce determină cute (riduri) sau afectează conturul natural al pleoapei superioare. În anumite circumstanțe, acest lucru poate determina reducerea câmpului vizual.
- Hernierea pungilor de grăsime, care par asemenea unor pungi la nivelul pleoapelor superioare.
- Pungi la nivelul pleoapelor inferioare.
- Exces de piele și riduri în jurul pleoapelor și în jurul ochilor.
Intervenția își propune să corecteze aceste neajunsuri pe termen lung, eliminând chirurgical excesul de piele și mușchi, precum și proeminențele de grăsime, păstrând în mod natural funcțiile esențiale ale pleoapelor.
Blefaroplastia, practicată atât la femei cât și la bărbați, este cel mai des efectuată persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani, dar poate avea loc și mult mai devreme (în special în situațiile când este vorba de o problemă ereditară și nu una determinată de vârsta pacientului). Înainte de a recomanda această intervenție chirurgul poate solicita și un examen oftalmologic, pentru a depista eventualele patologii oculare.
Având în vedere cele mai recente date științifice referitoare la efectele negative ale fumatului în săptămânile care preced intervențiile chirurgicale, recomandarea chirurgului plastician va fi renunțarea completă la fumat cu cel puțin o lună înainte de intervenție și apoi până la vindecare (în general 15 zile după intervenție). De asemenea, în ultimele 10 zile înainte de intervenție nu trebuie să luați niciun medicament care conține aspirină.
După un consult inițial, medicul plastician vă va ghida în alegerea celei mai potrivite variante pentru dumneavoastră, pentru obținerea rezultatului dorit. Vă vor fi prezentate și tipurile de anestezie (locală sau generală), urmând ca alegerea uneia dintre aceste tehnici să fie rezultatul unei discuții purtate de dumneavoastră, chirurg și anestezist.
Blefaroplastia poate fi efectuată atât în ambulator (cu externare în aceeași zi, după câteva ore de supraveghere) cât și cu internare de o zi (recomandată mai ales pacienților cu hipertensiune).
Tehnica
Aspectele tehnice ale blefaroplastiei superioare constau în excizia unui exces de piele și musculatură. Uneori poate fi necesară și îndepărtarea unei mici părți din excesul de grăsime din partea internă a pleoapelor. Evaluarea și planingul preoperator sunt foarte importante pentru ca intervenția să aibă un rezultat foarte bun.
Pleoapa superioară este influențată foarte mult de poziția și forma sprâncenelor. La anumiți pacienți sprâncenele reprezintă problema principală, acestea având consecințe asupra pleoapelor superioare.
Balanța dintre aceste două subunități cosmetice poate duce la o aparență mai proaspătă, rejuvenată. La fel cum aparența pleoapei superioare este influențată de poziția sprâncenelor, pleoapele inferioare sunt influențate de obraji.
Pentru a obține cele mai bune rezultate, chirurgul plastician va adopta o tehnică potrivită fiecărui caz în parte. Intervențiile pot astfel consta în incizii cutanate (traseul acestor incizii fiind locul viitoarelor cicatrici, care vor fi ascunse în pliurile naturale) și incizii transconjunctivale (plasate în interiorul pleoapelor, care nu lasă nicio cicatrice pe piele).
În funcție de necesitatea unor eventuale intervenții complementare, operația poate dura între una și trei ore.
Recuperarea
Atât la nivelul pleoapei superioare cât și la nivelul pleoapei inferioare inciziile vor fi bine ascunse în pliurile pielii. Suturile se fac cu fire foarte subțiri, de obicei nerezorbabile, care se se îndepărtează la o săptămână postoperator.
Putem spune că după blefaroplastie nu va exista o senzație reală de durere, ci mai degrabă un disconfort dat de senzația de tensionare a pleoapelor. În primele zile după intervenție se recomandă odihna și evitarea efortului fizic. Pentru că pielea de la nivelul pleoapelor este extrem de fină, edemul și tumefierea pot persista uneori chiar mai mult de trei săptămâni.
Revenirea la o viață socio-profesională normală va fi posibilă după 7-10 zile de la intervenție, iar faptul că machiajul este permis după o săptămână de la operație poate ajuta.
Pentru a evalua cu adevărat rezultatul, va fi nevoie să treacă o perioadă de 3 până la 6 luni. În acest timp țesuturile își vor recăpăta elasticitatea iar cicatricile se vor estompa la maximum. Rezultatele unei blefaroplastii sunt, în general, printre cele mai durabile din chirurgia estetică. Eliminarea "pungilor" este practic definitivă, iar acestea nu recidivează de obicei.
Totuși, pielea continuă să îmbătrânească, iar laxitatea poate să refacă, în timp, pliurile pleoapelor. Cu toate acestea, foarte rar se întâmplă să se ia în calcul o nouă intervenție mai devreme de 12 ani de la cea anterioară.
Scopul acestui tip de intervenție chirurgicală este să aducă îmbunătățiri înfățișării unei persoane, și nu să atingă perfecțiunea. Dacă dorințele pacientului sunt realiste, rezultatul obținut îi va aduce o mare satisfacție.
Riscuri și complicații
Blefaroplastia, chiar dacă este realizată în principal din motive estetice, rămâne totuși o intervenție chirurgicală reală, care poate implica o serie de riscuri asociate oricărui act medical, oricât de mic ar fi. În timpul consultației chirurgul plastician vă va prezenta toate complicațiile posibile ale acestui tip de intervenție chirurgicală, dintre care putem aminti:
- Disconfort în zona pleoapelor
- Tumefiere și edem ce pot apărea în jurul ochilor
- Cicatrici la nivelul inciziilor
- Asimetrie
- Leziuni ale complexului lacrimal
- Hematoame: în cea mai mare parte fără gravitate (acestea trebuie îndepărtate dacă sunt prea mari)
- Infecții: sunt excepționale în cazul unei blefaroplastii, cu excepția unor rare microabcese dezvoltate pe un punct de sutură și ușor de tratat cu îngrijiri locale.
- Tulburări ale secreției de lacrimi: un lacrimaj persistent poate să apară mai rar decât un "sindrom de ochi uscat".
- Ectropion (retragerea în jos a pleoapei inferioare): forma majoră este rară după o blefaroplastie corect realizată. Forma minoră ("ochi rotund") apare uneori pe pleoapele puțîn tonice supuse unei retrageri cicatriciale nepotrivite. De obicei dispare după câteva săptămâni de masaj zilnic, menit să înmoaie pleoapa.
- Lagophthalmos (imposibilitatea de a închide complet pleoapa superioară): poate să apară în primele zile după intervenție, însă nu ar trebui să persiste mai mult de câteva săptămâni.
- În cele din urmă, în literatura științifică internațională au fost raportate cazuri cu totul excepționale de diplopie (vedere dublă), glaucom (presiune oculară crescută) și chiar orbire (a cărei mecanism este complex).
Unele complicații pot necesita intervenții chirurgicale adiționale, care se pot executa sub anestezie locală începând cu a șasea lună după intervenția inițială. Acest risc este minimizat prin alegerea unui chirurg plastician care prezintă cunoștințele și calificarea necesară pentru a performa intervenția de blefaroplastie.
Mai multe informații legate de operație și recomandări postoperatorii veți primi în timpul consultației cu domnul Dr. Filip Claudiu.